زخم سوختگی

زخم سوختگی

انواع زخم سوختگی

زخم سوختگی یک اورژانس پزشکی محسوب می شود که مدیریت آن نیازمند چندین اقدام است. باز بودن راه هوایی، تنفس، گردش خون مناسب و جایگزینی مایعات از جمله اقدامات پس از سوختگی می باشد.

از عواملی که باعث ایجاد سوختگی می شوند میتوان شعله، مایعات داغ، مواد شیمیایی مانند اسید، الکتریسیته و … را نام برد.

زخم سوختگی بسته به عمق آن از سطحی تا عمیق دسته بندی می شود.

درجه ۱ : سوختگی در سطح اپیدرم می باشد که بافت پر خون است، تاول وجود ندارد، بازگشت مویرگی مشاهده می شود، بیمار درد زیادی را احساس می کند و ممکن است زخم خود به خود بهبود یابد.

درجه ۲ : سوختگی در سطح درم که رنگ بافت صورتی کمرنگ است، تاول وجود دارد، بازگشت مویرگی دیده میشود، بیمار درد شدید احساس میکند و ممکن است زخم خود به خود بهبود یابد.

سوختگی در عمق درم که بستر زخم قرمز رنگ با حضور تاول می باشد، بازگشت مویرگی و درد در این بیماران وجود ندارد. دراین مرحله زخم خود به خود بهبود نمی یابد و نیازمند اقدامات حمایتی می باشد.

درجه ۳ : سوختگی ضخامت کامل پوست می باشد که ظاهری سفید رنگ به حالت چرمی دارد. در این زخم تاول وجود ندارد،بازگشت مویرگی مشاهده نمی شودو بیمار احساس درد ندارد. این زخم نیز برای بهبودی نیازمند اقدامات درمانی می باشد.

اقدامات درمانی مناسب با تخمین میزان درصد سوختگی انجام میشود. یکی از راه های تخمین میزان درصد سوختگی قانون ۹% است که بدین ترتیب می باشد.

سوختگی نوعی آسیب به بدن است که پوست و گوشت انسان را درگیر می‌کند و بر اثر گرمای زیاد، جریان برق، مواد شیمیایی شامل اسیدها و بازها، شعله آتش، بخار آب و پرتوها ایجاد می‌شود. امروزه با پیشرفت علمی روش های گوناگونی برای درمان سوختگی در دسترس هست.

زخم سوختگی در کودکان

سوختگی اساسا تمام افراد جامعه را تهدید می کند اما این مشکل بیشتر میان کودکان و افرادی که در شغلشان با اجسام و مایعات داغ برخورد دارند ایجاد می‌شود.

سوختگی با آب جوش و سایر مایعات داغ در میان نوزادان و کودکان به دلیل کنجکاوی آنها ایجاد می‌شود لذا پدر و مادرها می بایست در این زمینه آموزش های لازم را جهت جلوگیری از این اتفاق که ممکن است حتی باعث مرگ فرد شود را فرا بگیرند.

زخم سوختگی در افراد دیابتی

افراد دیابتی نیز به دلیل کاهش حس لامسه در اندام تحتانی در معرض سوختگی قرار دارند. این افراد اصولا در فصل های سرد به علت نزدیکی به بخاری یا شوفاژ و نداشتن حس در اندامشان ممکن است با این مشکل مواجه بشوند.

همینطور این افراد ممکن است به دلیل تماس با اگزوز موتور مورد آسیب واقع شوند.
سوختگی با اگزوز موتور می‌تواند سوختگی های عمیقی ایجاد کنند که باید در این زمینه به این بیماران و سایر اقشار جامعه آموزش لازم داده شود.

نشانه های سوختگی چیست؟

نشانه های سوختگی مدت کمی پس از اتفاق ظاهر می‌شوند که در سوختگی های نه چندان شدید پوست فرد به رنگ صورتی یا قرمز در می‌آید و بسیار دردناک می‌باشد.

در درجات بالاتر سوختگی به دلیل آسیب به اعصاب و بافت های زیرین پوست درگیر می‌شوند و به دلیل آسیب اعصاب درد کمتری احساس می‌شود. در سوختگی های عمیق پوست به رنگ زرد یا سیاه تغییر رنگ می‌دهد.

انواع سوختگی

سوختگی ها طبق وسعت و شدت درگیری شامل سوختگی های درجه1، درجه2 و درجه 3 می‌شوند.

 درجه1

در سوختگی درجه 1 فقط قسمت خارجی و سطحی پوست آسیب می‌بیند و از رنگ طبیعی به رنگ قرمز تغییر رنگ می‌دهد و در مواقعی ورم نیز دیده می‌شود. همچنین در این درجه از سوختگی به دلیل سالم بودن اعصاب، درد و سوزش نیز احساس می‌شود.
این نوع سوختگی در صورت مراجعه سریع به متخصص زخم در کمترین زمان بهبود می‌یابد.

 درجه2

در سوختگی درجه 2 علاوه بر آسیب اپیدرم، درم نیز آسیب می‌بیند.

در سوختگی درجه 2 اولین اتفاق ایجاد تاول های پر از مایع می‌باشد. بهترین گزینه در مراقبت از این نوع سوختگی نترکاندن تاول های سوختگی می باشد زیرا پوست این تاول ها بهترین پانسمان بیولوژیک برای بدن انسان می باشد و سبب بهبود سوختگی می‌شوند.
برای مدیریت و درمان قطعی

سوختگی درجه 2 و محافظت از تاول ها و جلوگیری از افزایش وسعت سوختگی سریعا به متخصص زخم مراجعه نمایید.

سوختگی درجه3

در این نوع سوختگی علاوه بر لایه های پوست، تاندون ها و بافت چربی و در مواقعی استخوان نیز درگیر می‌شوند.

در این نوع سوختگی بافت سیاه یا زردی تشکیل می‌شود که پس از انجام دبریدمان و برداشتن این بافت ها وسعت و عمق واقعی زخم نمایان می‌شود.

این نوع سوختگی اصولا نیازمند درمان های پیشرفته و در مواقعی جراحی و پیوند پوست می‌باشد که طبق نظر متخصص مربوطه این درمان ها صورت می‌پذیرد.

درمان زخم سوختگی

در زمان سوختگی مهم ترین اقدام دور کردن فرد از عامل سوختگی می‌باشد.

محل سوختگی را زیر آب سرد قرار دهید تا دمای محل سوختگی تا حد امکان کاهش یابد.

در سوختگی های شدید از جدا کردن لباس ها از سطح بدن بپرهیزید زیرا باعث جدا شدن پوست از سطح بدن می‌گردد.

در مواقع سوختگی از استعمال خمیر دندان یا سفیده تخم مرغ یا هر گونه درمان سنتی دیگر پرهیز نمایید.
در صورت بروز تاول به هیچ وجه تاول ها را نترکانید . در اسرع وقت به متخصصین مربوطه مراجعه نمایید تا بهترین درمان را برای شما شروع نمایند.

درمان های سابق به دلیل ایجاد اسکارهای شدید و مشکلاتی از قبیل افسردگی و مشکلات روانی دیگر و همچنین مشکلات ظاهری که بر جای می‌گذاشتند جای خود را به درمان های نوین داده‌اند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.